Jij die liefde is

De laatste dagen van het afgelopen jaar was ik mij vooral bewust van de vergankelijkheid van alles. Mijn moeder heeft alzheimer en er verdwijnt steeds een stukje meer van haar. Wat is er nou werkelijk belangrijk, als je leven ook zo voorbij kan zijn? Wat blijft er over als alles vergankelijk is?  

Read More

Zes ontevreden gezichtjes en een blog

Ik voel me beroerd, verder niks. Er is geen diepere verklaring en ook geen schuld. En tegelijkertijd leer ik wel een les. Namelijk dat ik thuis ben - thuis als in geliefd, gekend en veilig - en dat ik gewoon helemaal mezelf kan zijn. Het is goed, zonder voorwaarde, want er is liefde. 

Read More

Morgen...

Morgen ga ik trouwen. We hebben zeven kinderen. Zeven kinderen van wie de vader niet met de moeder trouwt en de moeder niet met de vader trouwt. Heel veel scherven. En een nieuwe vaas.

Een vaas, een vat, een bokaal van liefde. De heilige retort, om te spreken in de woorden van mijn vader op de twee lezingen over het alchemistisch heilig huwelijk die ik samen met mijn aanstaande echtgenoot bijwoonde. De enige lezingen die hij ooit van mijn vader meemaakte – en juist deze gingen over liefde en seks.

Liefde en seks. Onvoorwaardelijk ja zeggen tegen elkaar. En binnen de begrenzingen van die eed het volle leven kennen....

Read More

After Vipassana

Half wakker kwamen de droombeelden die me meenamen in een staat van lichte slaap. Het leek alsof ik wakker was, maar dan zou ik toch niet dromen? Ook tijdens de eerste meditaties viel ik soms in slaap. Dan schrok ik wakker omdat mijn hoofd naar beneden zakte. Ik was zo moe van de reis en van de weken voor mijn vertrek… Het was echt bikkelen, maar ik hield vol. De eerste drie dagen moesten we alleen maar onze aandacht op onze neus richten. Meditatie na meditatie, zeven tot tien uur lang. Tijdens de derde dag was ik ineens mijn neus kwijt. 'Oh, hij ligt achterin de zaal in een kastje', bedacht ik me. En ik schoot weer wakker, lachend om de humor van mijn dromen.

Read More

Before Vipassana

Ik kijk uit naar de stilte en ik voel me ook wel een beetje zenuwachtig. Hoe zal het zijn om helemaal los te staan van mijn vertrouwde leven, van mijn man en kinderen, van mijn schrijfwerk, van contact met anderen...? Een initiatie zal het zeker worden. Na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt (veel kinderen gekregen, heel veel keer verhuisd, gescheiden, een nieuwe man ontmoet, in een Utrechtse vinexwijk gaan wonen...) kan het niet anders dan dat er stof omhoog zal komen.

Read More

Bundelen

 In tijden van onrust kan ik naarstig zoeken naar de rust in mezelf. Soms zo fanatiek dat ik alleen maar verder van huis raak. De geest is unstoppable als je haar de kans geeft. Zij is supersnel en superslim en ze wil altijd meer. Ze kan moeilijk stilstaan bij wat ze al bereikt heeft. In plaats daarvan kijkt ze naar wat er beter kan. En naar wat ze allemaal nog moet doen. Ze barst uit elkaar van de inspiratie en raakt er soms zo door overweldigd dat ze tien dingen tegelijk doet.

Read More