Het boek dat mij de weg wees (en voorpublicatie)

Het zijn drukke tijden... Het co-ouderschap is begonnen en ik draag dus de helft van de tijd alleen zorg voor mijn kinderen. Ik doe veel verschillende soorten werk: ik geef vrije geboorte sessies aan zwangeren en 'vrij leven sessies' aan 'mensen die gehoor willen geven aan wie ze zijn'. Eens in de twee maanden geef ik een vrije geboorte workshopdag (de volgende op zaterdag 23 januari 2016). Ik schrijf artikelen voor het Vakblad voor de Natuurgeneeskundig Therapeut , waarvoor ik interessante congressen bezoek en geïnspireerde mensen interview en - last but not least - mijn nieuwe boek komt binnenkort uit.

Op zondagmiddag 29 november (de eerste adventszondag!) is de presentatie van de Revolutie van het Hart, in een leuk pand in mijn geliefde woonplaats Zutphen. Er is beperkt plaats. Bij veel belangstelling zal ik op dinsdagavond 8 december een extra lezing geven in Zutphen. Aanmelden kan via info@juwelenschip.nl. 

Nu mijn boek binnenkort de wereld ingaat, kijk ik vol blijde verbazing terug op een jaar dat mijn leven drastisch veranderde. In de afgelopen maanden heb ik de teksten uit het boek opnieuw ingedeeld. Ik maakte hoofdstukken en tussenkoppen en schreef inleidingen. Zo gingen alle woorden opnieuw door mijn vingers. Het drong tot me door hoezeer dit boek mijn persoonlijke leerboek en gids was geweest in het jaar van mijn scheiding.

Op de achterflap staat het zinnetje: 'Steeds is er de mogelijkheid om op het moment dat je het leest gevoed en gekoesterd te worden door de woorden van de heilige moeder. De teksten zijn in die zin een poort naar de directe ervaring van verlichting.' Nu mijn boek bij de drukker ligt, vroeg ik me vanmorgen vertwijfeld af of die laatste woorden niet te hoogdravend zijn: een poort naar verlichting? Uit mijn vingers? Wie ben ik om dat te zeggen?! Maar... wonderbaarlijk genoeg is het wel de werking van Maria's woorden: ze herinneren je aan het licht dat je bent. Zelf ervaar ik dat er een licht in mijn hoofd gaat branden (of liever gezegd dat ik het licht wat altijd brandt terugvind, dat ik me dat licht herinner) zodra ik een willekeurige bladzijde lees. Als ik innerlijk gehoor geef aan Maria's raadgevingen dan is er direct effect. En datzelfde hoor ik terug van de testlezers van mijn boek die mij vertelden dat het boek ze enorm raakt en inspireert. 

Ik citeer een passage uit hoofdstuk 11, 'Overgave: Er hoeft niets te worden opgelost':

 

Instant-awakening

Verlichting of ontwaakt zijn betekent niet dat de dingen altijd zo gaan als jij het hebt bedacht. De dingen die gebeuren bepalen niet je leven. Dat juist is de grote misvatting waardoor iedereen maar door blijft rennen, met grote haast om de dingen op te lossen.

Echter, er kan helemaal niets opgelost worden. Je kunt alleen maar zijn met wat er is. Met heel je hart, met je wakkere geest.
Het hebben van gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen is kenmerkend voor mens-zijn. En in alle bewegingen waar je leven uit bestaat kun je je verbinden met de diepere en diepste vorm van onvoorwaardelijke aanwezigheid.

Oefen om wakker de ander aan te kijken als er iets gebeurt waarvan je eerste reactie is: ‘Dit vind ik niet leuk.’ Kijk ook letterlijk in de spiegel als er gevoelens van afkeer of ongemak opkomen. Oefen om liefde te zien in je spiegelbeeld. Wij zeggen niet dat je van jezelf moet houden. Dat soort zinnen creëert alleen maar meer verwarring. Want er is geen jij en jij, geen mens die zichzelf lief kan hebben. Het is een misvatting dat je moet houden van jezelf, je moet ‘houden van’. Weer zo’n belangrijk begrip waar geen woord voor is: De liefde beoefenen, liefde zijn, zijn. Zijn, helemaal zijn, is in lief-de. Die twee – zijn en liefde – horen bij elkaar.

Alles wat op je pad komt is een kans voor meer heelwording. Het is zelfs een kans voor volledige heelheid en één zijn. Alles wat zich voordoet is een mogelijkheid voor bevrijding. Dat voel je nu in je hart.
Er was net een situatie die je weg wilde hebben. Je hart voelde bedrukt en ging sneller kloppen. Je ademhaling veranderde. Je gedachten gingen sneller. Je keel verkrampte. Je had de neiging om luider te gaan praten. En je deed de oefening van gewaarzijn (zie appendix 1). Dit alles gebeurde er met jou, doordat er schijnbaar buiten jou iets gebeurde.
Weet dat de staat van zijn van de meester niet wordt beïnvloed door gebeurtenissen buiten haar of hem. Alles, elke reactie, vloeit
uit haarzelf voort. Je ervoer eerst zowel dat wat buiten je gebeurde als je emotionele reactie als ongewenst. Beide moesten weg. Gingen ze weg toen je ze weg wilde hebben? Of werden ze erger? Het werd erger en je werd er een moment helemaal door in beslag genomen. Toen wendde je je tot het licht in je hoofd. Er kwam ruimte. De pijn was niet direct weg, maar je herinnerde je weer dat jij het instrument bent van God en dat de rest niet van belang is.

Je zag de splitsing tussen de wakkere en de vrouw die zich door jou zo in de steek gelaten voelt. Ze doet zo haar best, ze zwoegt, ze ploetert, ze denkt dat ze alles geeft door maar door te gaan. Maar er is iets wat zij niet geeft en dat is zichzelf. Doordat jij haar ziet, vallen jullie samen. Het drama is voorbij: instant-awakening.

Door leeg te worden en niets te willen zijn, word je vol. Gevuld door de ziel van het leven die jou beweegt. Volkomen onpersoonlijk. Als een onbewolkte hemel. Een lege stille lucht. En diep persoonlijk, want God is helemaal jouw vorm en niets anders.

Vrij de wereld in kijken

Er komt eenvoud in je leven doordat je je niet meer anders wilt voordoen dan je bent. Als je eigenlijk anders wilt zijn, dan wordt alles heel ingewikkeld. Het is een kunst om gewoon naar jezelf te kunnen kijken in de spiegel. Zonder iets te willen veranderen en zonder te doen alsof je er anders uitziet.

Het is een kunst en het is het eenvoudigste wat er is. Het kost geen energie. En het geeft energie. Want het is de goddelijke kracht die je drijft.
Door leeg te worden en niets te willen zijn, word je vol. Gevuld door de ziel van het leven die jou beweegt. Volkomen onpersoonlijk. Als een onbewolkte hemel. Een lege stille lucht. En diep persoonlijk, want God is helemaal jouw vorm en niets anders. Van jouw specifieke zelf, bestaat er maar één. Dus God toelaten is helemaal jezelf zijn en helemaal jezelf loslaten.

Licht van buiten wordt minder bedreigend, als het licht van binnen begint te schijnen. Aandacht en belangstelling kunnen wel iets kleins veroorzaken aan de oppervlakte, zoals een rimpeling op het water, maar zelfs dat hoef je niet te verhullen, net zoals de oceaan haar golven niet kan verbergen. Hoe de zee ook tekeer gaat en welke kant het water ook op stroomt, nog steeds is het die ene oceaan. Als je in het licht bent, dan kijk je gewoon de wereld in en ziet. Dat geeft een doorgaande basis van vrede en gelijkmoedigheid. En van zachtmoedigheid. Je kunt alleen kijken en zien als je zonder oordeel bent.' 

>> Voorbestellen? << Het is hier al mogelijk om De Revolutie van het Hart te bestellen. Het wordt dan op maandag 30 november verzonden.