Crisis: Door de poort van het nu

'De Revolutie van het Hart' schreef ik in de periode dat de vader van mijn drie jongste kinderen en ik in een relatiecrisis zaten en uiteindelijk uit elkaar gingen. Het was een zeer emotionele tijd. Ik had helemaal geen behoefte om mezelf met al mijn pijn en verdriet aan de wereld te laten zien, terwijl dat door dit schrijfproject wel van me werd gevraagd.

In de doorgevingen spoort Maria mij aan om me niet af te wenden van de pijn en om me ook niet voor de wereld te verstoppen. Juist de crisis is materiaal voor groei, en zelfs voor bevrijding. Ik plaats hierbij een stuk uit het hoofdstuk dat gaat over de dubbele kans die een crisis biedt: als je tot de bodem gaat van de pijn en het verdriet, kun je daar niet alleen je eigen vrede en vrijheid terugvinden, maar ook kun je, door in alle openheid de crisis te doorleven, tot hulp zijn voor andere mensen die in een moeilijke periode zitten.  

 

'Op die plekken waarvan je denkt dat je gewond bent, vindt heling plaats. De pijn die jij ervaart is niet slecht, het is een uitdrukking van de krachtige natuur die eeuwig naar balans streeft. Hoe je de pijn ook duidt of probeert te begrijpen, het zal niet voor genezing zorgen. Juist door ‘dat wat er is’ zonder denkbeelden toe te laten, laat je de beweging van het leven toe op de meest vergeten en verharde plekken in je systeem. Dus zwijg mijn kind, en laat je hoogste zelf spreken. Wij blijven het je zeggen: Je hebt niets anders te doen dan stil te zijn. Zo lang jouw aanwezigheid voor verstoring zorgt, zul je verstoring terugkrijgen. Werk aan je eigen energiesysteem en de rest volgt vanzelf. Jij hebt een genezende werking en je geneest jezelf als je stil bent.  

Een crisis is niets anders dan een overgangsperiode: wat niet meer bij je past, valt weg en alles wat er overblijft (nu en uiteindelijk) is wie je werkelijk bent.

Geliefde mens, je kunt nu werkelijk je hoofd buigen en naar me luisteren. Ik zal je door deze tijd heen helpen. Je hoeft je niet te verstoppen vanwege het feit dat je in een crisis zit. Een crisis is niets anders dan een overgangsperiode: wat niet meer bij je past, valt weg en alles wat er overblijft (nu en uiteindelijk) is wie je werkelijk bent. In die zin is een crisis dus juist geen zware maar een lichte periode, omdat je dat afwerpt wat je niet meer bent, en waarschijnlijk ook nooit geweest bent.

Heel veel mensen gaan met jou door een crisis heen. En jij kunt tot die mensen spreken terwijl je zelf ook helemaal niet weet waar je je bevindt en middenin de onzekerheid van de overgang zit. Je zit op volle zee en weet niet welke kant je op moet en toch weet je de weg en wijs je anderen de weg als je je laat leiden. Stop dus om je te schamen voor je crisis. Maar richt je op en ga. Werkelijk, je kunt echt niets meer doen dan wat je nu doet en waar je nu bent. Het heeft geen enkele zin om jezelf iets kwalijk te nemen. Je hebt geen fouten gemaakt. Je was iets aan het leren. Sta daar eens bij stil, bij wat je nu weet, bij wat je hebt geleerd. Pluk nu de vruchten in plaats van terug te kijken naar het verleden.

Een crisis is een kans. De moed van de helden uit oude verhalen is niet alleen voorbestemd voor de mens uit een ver nostalgisch verleden. En de euforie van de overwinning ook niet. In potentie ben je een grootse overwinnaar. En ‘in potentie’ betekent hierbij dat je het in je volgroeide staat bent. En de volgroeide staat ben je dus eigenlijk al, want wat er ook gebeurt je zult tot volledige groei komen. Je zult volledig tot uitdrukking komen, al het licht zijn dat je bent, er is geen andere weg. Hoeveel omwegen er ook lijken te zijn, uiteindelijk ga je alleen maar die ene weg direct naar de essentie van wie je bent. En het gaat zelfs verder dan dat. Want uiteindelijk is er slechts één nu, waarin die essentie ís. En dat nu en die essentie ben jij.

Je hebt geen fouten gemaakt. Je was iets aan het leren. Sta daar eens bij stil, bij wat je nu weet, bij wat je hebt geleerd. Pluk nu de vruchten in plaats van terug te kijken naar het verleden.

Een crisis is zo’n moment op de weg waarop je je dat herinnert. Je herinnert je dat heel veel dingen waarvan je dacht of jezelf probeerde te overtuigen dat ze belangrijk waren, niet belangrijk zijn. En dat er iets waar je wanhopig naar op zoek was, of wat je probeerde te vergeten omdat het zo onbereikbaar leek, gewoon hier en nu voor het grijpen ligt. Voor het grijpen in de zin van dat het nu beschikbaar is. Het is de mogelijkheid van het nu. Want als je echt compleet in paniek bent, omdat alles anders gaat dan je hoopte of wenste - alles, inclusief jijzelf – dan rest je niets anders dan stil te worden en te zien wat er is en op dat moment in vrede te zijn.

Vrede is onze natuurlijke staat van zijn waar we ons de hele tijd zo erg tegen verzet hebben dat we uiteindelijk in een verschrikkelijke crisis terecht zijn gekomen. Dus, wees blij, het is zover, eindelijk kun je zien wat je dwarszit en je tegenhoudt! Het is op dit moment gemanifesteerd in de werkelijkheid. Je hoeft er geen boek meer over te lezen of een therapie voor te vinden, je hoeft alleen maar hier en nu adem te halen en contact te maken met deze manifestatie van de werkelijkheid die voort is gekomen uit jouw creatieve geest. Zie je iets wat je niet bevalt? Verander je verhouding ertoe en kijk opnieuw. En dit alles in volkomen rust en ontspanning.

Je hoeft namelijk nergens naartoe. Je kunt niet eens weg. Je kunt niet weg uit dit lichaam, uit dit leven, uit dit pakhuis van gedachten. Je kunt geen kant op, alle uitgangen waarvan je dacht dat het nooduitgangen waren die je op het laatste moment een uitvlucht zouden kunnen bieden, zijn verdwenen.       

Maar dat is helemaal niet erg. Integendeel. Je dit te realiseren is het beste wat je kan overkomen. Er is namelijk wel een uitgang en dat is de ingang. Dat is de poort naar het nu. De poort van het nu. De poort in het nu. En een crisis biedt je de kans om die poort door te gaan.

Bij vlagen ben je bang dat je gek wordt. Het is te veel, te overweldigend, te verwarrend. Je voelt je leeg en ontmoedigd. En ook juist deze gevoelens en ervaringen zijn een kans. Veelheid leidt tot niets anders dan eenvoud. Verwarring leidt tot eenpuntigheid. Leegte is de uiteindelijke aard van de werkelijkheid en de ervaring ervan leidt tot vervulling. En ontmoediging is niets anders dan opgeven dat er later iets beters staat te gebeuren. Het wijst je naar dit moment, naar deze ademhaling, dit gewaarzijn dat nu plaatsvindt.

Veelheid leidt tot niets anders dan eenvoud. Verwarring leidt tot eenpuntigheid. Leegte is de uiteindelijke aard van de werkelijkheid en de ervaring ervan leidt tot vervulling. En ontmoediging is niets anders dan opgeven dat er later iets beters staat te gebeuren.

Op momenten dat je het niet meer weet, hoef je het niet te weten. Er is geen enkele noodzaak om indruk te maken. Zie dat je jezelf afwijst en in de steek laat als je iets anders wilt zijn dan wie en wat je op dit moment bent. Een dier in het nauw kan gekke sprongen maken. Zie wat je doet en heb jezelf lief. Er is niets mis mee om in het nauw gedreven te zijn. Je was het al die tijd al, maar je probeerde de schijn op te houden dat het niet zo was. Je kunt maar één kant op en dat is naar binnen. Haal adem, heb jezelf lief en kijk dan pas naar buiten. Dat is de enige heilzame beweging.'