Hoe vind ik harmonie in mijzelf?

In mijn laatste nieuwsbrief deed ik het aanbod om vragen van lezers te beantwoorden door mij innerlijk af te stemmen op de vraag en de vrager. Hieronder staat zo'n vraag.

 

Vraag

Hoe vind ik harmonie in mijzelf? Sinds ik moeder ben, leer ik ontzettend veel over mezelf. Ook gebeurt er van alles in mij waar ik me steeds meer bewust van word. Echter gaat het in grote golven. Soms voel ik mij heerlijk enthousiast, energiek en bijna verliefd, een soort 'high'.. dat gebeurt meestal nadat ik iets ontdek, een bepaald patroon herken en begrijp.

Het meest recente voorbeeld is dat een goede vriendin vertelt dat ze in verwachting is en ik ineens denk te begrijpen dat ik dat gevoeld heb aangezien ik al weken last had van vermoeidheid en neerslachtige stemming en zelfs letterlijk begon te denken dat ik per ongeluk zwanger was geraakt.

Echter op het moment dat het kwartje valt, valt ook deze 'last' van me af en kan ik weer alles aan. Dat duurt vervolgens even en dan raak ik weer in iets 'verstrikt' waardoor ik weer vastzit in een oud patroon. Ik heb zoveel in mijn mars maar het komt er meestal niet uit. Want meestal wil ik mij verstoppen en vul ik mijn leegte met eten en televisie kijken.

 

Antwoord

Je wilt harmonie, maar kunt het onmogelijk vinden als je ernaar zoekt. De harmonie is er namelijk al. Juist het najagen ervan, het je schuldig voelen en het ontevreden zijn met jezelf als je zogenaamd verstrikt bent, verstoort de harmonie. En – let op -  voel je nu niet schuldig over dit patroon, want dan verstoor je weer de harmonie….. :)

Kun je geloven dat je echt goed bent zoals je bent, ook op de momenten dat je je minder fijn voelt? Je bent altijd goed, ook als je eet en televisie kijkt. Blijf aanwezig bij jezelf, bij die prachtige jij waar er maar één van is. Die jij is er altijd. Op de momenten dat je je geïnspireerd en vervuld voelt ben jij er, en op de momenten dat je je leeg en gefrustreerd voelt, ben jij er ook. Je zult merken dat hoe meer je helemaal aanwezig bent, hoe minder je de leegte als iets naars zult ervaren. 

Richt je tot die grote JIJ, ook en juist als je het moeilijk hebt. Blijf erbij, bij welk gevoel er ook oprijst. Door erbij te blijven in plaats van te veroordelen, komt er ruimte. En in die ruimte zal er vanzelf weer een nieuwe, positieve, voedende impuls opkomen. De highs blijven komen, juist als je de lows niet wegduwt.  

 

Wil je ook een vraag stellen, neem dan contact op.