Wie zou je willen zijn als je helemaal vers opnieuw zou kunnen beginnen?

Als je helemaal vers opnieuw zou kunnen beginnen, wat zou je dan kiezen? Wie zou je willen zijn? Hoe zou je willen zijn?

Deze vragen stelde ik mezelf toen ik hier in Utrecht Leidsche Rijn door mijn nieuwe leven fietste. Het drong tot me door: alles is nieuw, niemand weet wie ik ben, dus ik kan zijn wie ik wil! Dat gaf een enorm gevoel van bevrijding. Het was niet zo dat ik iemand anders wilde zijn, maar juist dat ik mijn ongeschonden zelf kon zijn. Een nieuwe ronde, een nieuwe kans.

Het is bevrijdend om je verleden niet met je mee te dragen. En om elk moment als nieuw te ervaren. Dat is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor de ander. Vooral in mijn relatie kan ik dat goed merken. Als ik invul wat hij denkt, wat hij gaat zeggen of wat hij gaat doen, dan kan dat het begin zijn van een luchtgevecht. Terwijl, als ik nu zonder oordeel naar hem kijk en luister, dan is de lijn altijd open. Zelfs als we het niet eens zijn.

In de eerste week na de zomervakantie ben ik begonnen met een cursus mindfulness. Ik doe al vanaf mijn zestiende aan yoga en meditatie en veronderstelde daarom dat mindfulness me niets nieuws zou kunnen brengen. Tot mindfulness voorbij kwam in een aantal artikelen die ik schreef voor het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige. Mijn interesse werd steeds meer gewekt, vooral omdat er zoveel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Mindfulness werkt bewezen bij allerlei klachten, van stress tot depressie. Dat vind ik fascinerend: dat iemand op een Amerikaanse universiteit een methode heeft ontwikkeld die de oosterse wijsheid op een zeer praktisch toepasbare wijze toegankelijk maakt voor het westen. Ik ben nieuwsgierig hoe die methode haar werk doet bij mijn mede-cursisten en mij. Daarbij leek het me een goede stok achter de deur om nog meer toe te passen wat ik weet, in daily life. Want vooral aan meditatie-beoefening schort het nog al eens bij mij, als moeder van een gezin met heel veeeeeel kinderen.

Na twee lessen is de grootste eye-opener iets wat ik allang weet, maar nog nooit op deze manier zo diep heb ervaren. Het is een zinnetje middenin de body-scan, de eerste mindfulness oefening die je tijdens de cursus meekrijgt op MP3. Het gaat ongeveer als volgt: ‘Als je met je aandacht bent afgedwaald keer je nu weer terug. Het gaat er niet om dat je bent afgedwaald, het gaat erom dat je het opmerkt.’ Het is een zegen: je bent wakker en herinnert je dat, en alles wat daaraan vooraf ging heeft geen enkel bestaansrecht. Elk moment kun je vers opnieuw beginnen en zijn wie je bent, je prachtige ongeschonden zelf.