Wakker baren

In de zeven jaar sinds ik Vrije Geboorte schreef is er veel veranderd in de Nederlandse geboortewereld. Aan de ene kant is er sprake van een toename van regels en protocollen. Aan de andere kant groeit de kennis van hoe geboorte werkt en wat je moet doen om het natuurlijke geboorteproces zo veel mogelijk ruim baan te geven. Een methode die daaraan bijdraagt is hypnobirthing, een in populariteit groeiende zwangerschapscursus waarin je leert hoe je het bevalproces kunt laten gebeuren en hoe je zo diep kunt ontspannen dat je een rustige bevalling hebt.

Hypnos betekent slaap. Je leert om weg te zakken in diepe ontspanning. Met behulp van ademhaling, lichte massage, muziek, affirmaties en visualisaties (zoals de regenboogontspanning waarbij je je afstemt op de kleuren van de regenboog) kom je in een zoete bubbel. Er zijn wel weeën, maar aan de buitenkant is dat niet te merken - alleen het topje van de ijsberg is zichtbaar. 

Ik ben in 2011 opgeleid als hypnobirthing docent en heb de cursus een tijd lang gegeven. Het inspireerde vrouwen en hielp ze om positief in de zwangerschap te staan. Naderhand hoorde ik mooie bevallingsverhalen. Toch sloot het niet voldoende aan bij hoe ik in het leven sta en bij de betekenis die geboorte daarin heeft. Ik wil leren om de dingen aan te gaan, ik wil niet leren hoe ik kan wegsurfen zodat ik ze niet hoef te voelen. Juist in het ontmoeten en toelaten van de pijn, in het bewust doorleven van deze rite-de-passage, ligt in mijn ervaring een schat besloten.

Hypnobirthing gaat ervanuit dat baren geen pijn zou horen te doen: pijn tijdens de bevalling komt voort uit spanning, die weer wordt veroorzaakt door angst. Als je helemaal ontspannen bent, dan zul je dus pijnloos bevallen. Ik geloof dat er vrouwen zijn die pijnloos bevallen. Maar ik geloof niet dat het geen pijn hóórt te doen. En ik geloof ook niet dat baringspijn slecht is. Een geboorte is intens. De pijn kan intens zijn. Je weet dat het goede pijn is, transformatiepijn. Je zegt er ja tegen en beweegt mee, je ademt mee. Daarmee verandert de pijn. Je hebt geen extra trucjes en foefjes nodig. Je lichaam weet hoe het moet. Je geest weet hoe het moet. Je baby weet hoe het moet. Het moment heeft het laatste woord. Het moment waarin je je diepste angsten in de ogen kijkt. Het moment waarin je wordt meegevoerd door extase. Het moment waarin je in directe verbinding staat met de scheppende levenskracht: wakker baren in plaats van in een staat van hypnose baren. 

In mijn vrije geboorte cirkels ligt de nadruk op 'leren zijn met wat er is'. Om 'goed' te kunnen bevallen moet je je kunnen overgeven. Om je te kunnen overgeven, moet je kunnen zijn met alles wat er is. Je leert te zijn met wat er is, door die momenten te herkennen dat je eruit wilt stappen - momenten die als een rode draad door je leven lopen. Misschien kon je er vaak omheen manoeuvreren, maar tijdens een bevalling dwingt het leven je om je vluchtneiging onder ogen te zien. En zo gauw je het onder ogen ziet, is het goed. Alleen al door de bereidheid er helemaal te willen zijn gaan er deuren open (en ga jij open :) ). Zo kun je tijdens de zwangerschap diep groeien: plekken die voorheen onaangeraakt konden blijven, komen nu aan het licht en vinden ruimte. Jij wordt nog meer jij: De hele ijsberg.