When you can't go outside, go inside

De tijd gaat razendsnel en de tijd staat stil.

In een week tijd is alles veranderd en er is niets veranderd.

Er is ineens een leven voor corona en een leven na corona. Onze wereld zal nooit meer hetzelfde zijn als vroeger. En ondertussen is iedereen nog steeds dezelfde, ben ik nog steeds dezelfde, zijn we misschien wel meer onszelf dan ooit.

Voor het eerst zie ik op commerciële tv-zenders mensen zonder maskers. Nieuwslezers en deskundigen kijken recht de lens in, zonder glamour en zonder maniertjes. Ze spelen geen spelletjes meer om de mooiste of de meest succesvolle te zijn, maar zetten in wat ze hebben, hun kennis, intelligentie, hun vermogen om de dingen goed uit te leggen. De minister president spreekt het volk als een gelijke toe met ‘jongens’ en ‘dit moeten we samen doen’. Eerlijk beschrijft hij de ernst van de situatie en de mogelijke oplossingen, er is geen tijd voor politiek gedraai. Ook reclameboodschappen doen het nu niet goed. In deze tijd houdt alleen echtheid stand.

Corona werpt ons terug op onszelf. We moeten binnenblijven en mogen niemand van buiten ons huis meer aanraken. We moeten afstand houden en mogen niet meer in groepen samenkomen. Als we corona krijgen dan moeten we ons isoleren en de ziekte zonder onze dierbaren doorstaan.

Als je nu ergens iets aan hebt, dan is het wel goed met jezelf kunnen leven. We kunnen nergens anders naartoe dan naar binnen. Heel confronterend, want je voelt misschien onrust, angst en onzekerheid. Alles kan nu gebeuren, de toekomst is ongewis. Het vraagt oefening, meditatie, om niet aan de haal te gaan met beelden van hoe de dingen zouden moeten zijn of beelden van wat er zou kunnen gebeuren. Boeddha zei: ‘Niet willen wat je hebt zorgt voor lijden en willen wat je niet hebt zorgt voor lijden.’ Er gaan deuren dicht, en er gaat een deur open, namelijk de deur naar jou in al jouw rijkdom.

De wereld zoals we die hebben opgebouwd valt uit elkaar. Als alles wegvalt blijft het meest echte over: jij en jouw liefde voor alles wat werkelijk van waarde is.

Sat nam - Truth is my identity

90595350_221969632334358_3088984824820531200_n.jpg